İLAÇLARIN SEBEP OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR

Bilimsel Yazılar

İLAÇLARIN SEBEP OLABİLACEĞİ HASTALIKLAR

Her yıl, yaşlı Amerikalılarda 9.6 milyondan fazla advers (istenmeyen) ilaç reaksiyonu meydana gelmektedir. Bir çalışma, yaşlılardaki advers reaksiyonların yüzde 37'sinin doktora bildirilmediğini, muhtemelen hastaların reaksiyonların ilaca bağlı olduğunu fark etmediklerini buldu. Çoğu doktorun hastalarına olası yan etkileri açıklamadıklarını itiraf ettiği düşünüldüğünde bu çok şaşırtıcı değildir.

ABD de:

  1. Her yıl, yalnızca hastanelerde, yaşlı erişkinlerde en sık kullanılan digitalis (kalp atışlarının hızını ve gücünü düzenleyen ilaçlar) formu olan digoksine karşı advers reaksiyonlardan kaynaklanan 28.000 yaşamı tehdit eden kalp toksisitesi vakası vardır. Bu insanların% 40'ı veya daha fazlası bu ilacı gereksiz yere kullandığından bu toksisitenin çoğu önlenebilir.
  2. Her yıl 41.000 yaşlı yetişkin hastaneye kaldırılmakta ve bunların 3.300'ü NSAID'lerin (genellikle artrit tedavisi için steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar) neden olduğu ülserlerden ölmektedir. Binlerce genç yetişkin hastaneye kaldırıldı.
  3. Her yıl yaşlı sürücülerin karıştığı trafik kazalarından kaynaklanan en az 16.000 yaralanma, psikoaktif ilaçların, özellikle benzodiazepinlerin ve trisiklik antidepresanların kullanımına bağlanabilir. Psikoaktif ilaçlar, zihni veya davranışı etkileyen ilaçlardır.
  4. Her yıl 32.000 yaşlı yetişkin, ilaca bağlı düşmelere atfedilebilen kalça kırıklarından muzdariptir ve bu da 1.500'den fazla ölümle sonuçlanmaktadır. Bir çalışmada, kalça kırıklarına yol açan düşmelerden sorumlu ana ilaç kategorileri uyku hapları ve minör sakinleştiriciler (%30), antipsikotik ilaçlar (%52) ve antidepresanlar (%17) idi. Bu ilaç kategorilerinin tümü, özellikle yaşlı erişkinlerde, genellikle gereksiz yere reçete edilir.
  5. Yaklaşık 163.000 yaşlı Amerikalı, ilaçların neden olduğu veya kötüleştirdiği ciddi zihinsel bozukluktan (hafıza kaybı, demans) muzdariptir. Washington eyaletinde yapılan bir çalışmada, ilaca bağlı zihinsel bozukluğu olan hastaların %46'sında soruna küçük sakinleştiriciler veya uyku hapları neden olmuştur; % 14'ünde yüksek tansiyon ilaçlarıyla; ve% 11'inde antipsikotik ilaçlarla.
  6. İki milyon yaşlı Amerikalı, sakinleştiricilerin dört aydan fazla etkili olduğuna dair kabul edilebilir bir kanıt olmamasına rağmen, en az bir yıl boyunca günlük olarak kullandıkları için minör sakinleştiricilere veya uyku haplarına bağımlı veya bağımlılık riski altındadır ve uyku hapları 30 günden fazla süredir.
  7. 73.000 yaşlı erişkinde ilaca bağlı geç diskinezi gelişmiştir; Bu durum, antipsikotik ilaçlara karşı en ciddi ve en yaygın advers reaksiyondur ve genellikle geri döndürülemez. Tardif diskinezi, yüzün, kolların ve bacakların istemsiz hareketleri ile karakterizedir. Antipsikotik ilaçlar alan yaşlı yetişkinlerin yaklaşık %80 inde şizofreni veya bu kadar güçlü ilaçların kullanımını haklı çıkaran başka durumlar yoktur, bu nedenle bu hastaların çoğunda uygun olmayan şekilde reçete edilen ilaçlardan ciddi yan etkiler vardır.
  8. İlaca bağlı parkinsonizm, haloperidol (HALDOL), klorpromazin (THORAZINE), tioridazin (MELLARIL), trifluoperazin (STELAZİN) ve flufenazin (PROLIXIN) gibi antipsikotik ilaçların kullanımına bağlı olarak 61.000 yaşlı erişkinde de gelişmiştir. Gastrointestinal problemler için reçete edilen metoklopramid (REGLAN), proklorperazin (COMPAZINE) ve prometazin (PHENERGAN) gibi parkinsonizme neden olan başka ilaçlar da vardır.

Bu durumda ciddi bir sorun vardır, çünkü hem doktorlar hem de hastalar, yaşlı erişkinlerde ve birçok genç erişkinde pratik olarak herhangi bir semptomun ilaçlardan kaynaklanabileceğini veya kötüleşebileceğini fark etmemektedir. Bazı doktorlar ve hastalar, aslında advers ilaç reaksiyonlarının sadece yaşlanma belirtileri olduğunu varsayar. Sonuç olarak, birçok ciddi advers reaksiyon tamamen göz ardı edilir veya önemli bir zarara neden olana kadar tanınmaz.

Yaşlı erişkinlerde en ciddi advers reaksiyonlardan sorumlu ilaçlar sakinleştiriciler, uyku hapları ve diğer zihni etkileyen ilaçlardır; yüksek tansiyon ilaçları, digoksin ve anormal kalp ritimleri için ilaçlar gibi kardiyovasküler ilaçlar; [13] ve mide-bağırsak problemlerini tedavi etmek için ilaçlar.

 

Yanlış ve bilgisiz ilaç yazımı genellikle yan etkilerin sebebidir.

Dünya Sağlık Örgütü, yaşlılarda yan etkiler sorununu tartışırken, her yaştan insan için geçerli olan bazı ilkeleri belirtmiştir:

Oldukça sık, yan etkileri olan hastaların öyküsü ve klinik muayenesi, yan etki yapan ilaç için geçerli bir endikasyon [amacı] bulunmadığını ortaya koymaktadır ... Yaşlılarda güvenli ve etkili ilaçlar seçerek ve reçete yazmada küçük bir dozla başlamak, hastayı sık sık gözlemlemek ve aşırı polifarmasiden kaçınmak gibi sağlam terapötik ilkeler uygulayarak advers reaksiyonlar büyük ölçüde önlenebilir.

1992 yılında Medical Care'de yayınlan bir araştırma, bir devlet hastanesinden taburcu edilen kişilere verilen reçeteleri inceledi. Kronik hastalıkları tedavi etmek için üç veya daha fazla ilaç reçete edilenlere odaklandı.

Bu çalışmanın sonuçları, hem doktorların reçete yazma uygulamaları hakkında söyledikleri hem de bu reçete yazma uygulamalarının yaşlı yetişkinlere verebileceği potansiyel zararın kanıtı olarak oldukça rahatsız edicidir. Yoğun olarak incelenen 236 kişiden:

1. Yüzde 81'i, uygun olmayan ilaçlar, dozlar veya program dahil olmak üzere kendilerine verilen reçetelerle ilgili bir veya daha fazla reçete yazma sorunu yaşadı;

2. Yüzde 60'ına, uygun olmayan bir tedavi seçimi olan bir ilaç için bir veya daha fazla reçete verilmişti, çünkü ya "hastanın teşhisi göz önüne alındığında optimal ilaçtan daha az" idi ya da bunun için belirlenmiş bir endikasyon yoktu;

3. Yüzde 50'sine ilacın ya çok yüksek ya da çok düşük bir dozu verildi;

4. Hastaların yüzde 44'üne zararlı ilaç etkileşimlerine yol açabilecek bir ilaç kombinasyonu verildi; Yüzde 20'sine, aldıkları başka bir ilacın terapötik etkisini gereksiz yere kopyalayan ilaçlar verildi.

 

Bazı yan etkilere sebep olabilecek ilaçlar ve örnek olarak ABD deki ticari isimleri

  • Depresyon yapabilen ilaçlar (166 tane): Accutane, Advil, Catapres, Cipro, Dalmane, Factive, Inderal, Naprosyn, Norpace, Pepcid, Reglan, Tagamet, Talwin, Ultracet, Valium, Xanax, Zantac
  • Psikoz ve hallusinasyon yapabilenler (156 ilaç): Aldomet, Benadryl, Catapres, Celebrex, Cipro, Dexatrim, Elavil, Halcion, Inderal, Lanoxin, Procanbid, Sonata, Tagamet, Ultracet, Valium, Vioxx
  • Konfüzyon/delirium yapabilenler (147 ilaç): Amaryl, Ambien, Benadryl, Catapres, Cipro, Compazine, Diabeta, Diabinese, Dymelor, Elavil, Mellaril, Sinemet, Tagamet, Valium, Xanax, Zantac
  • Demans yapabilenler (76 ilaç): Aldomet, Inderal, Maxzide, Mellaril, Regroton, Restoril, Ser-Ap-Es, Tagamet, Valium, Xanax,Zantac
  • Uykusuzluk yapabilen (35 ilaç): Avelox, Floxin, Inderal, Lasix, Mevacor, Nicorette, Sudafed, Synthroid, Theo-24
  • Parkinson yapabilenler (40 ilaç): Abilify, Aldomet, Asendin, Cardizem, Compazine, Elavil, Geodon, Haldol, Mellaril, Prozac, Reglan, Regroton, Risperdal, Thorazine
  • Tardif diskinezi yapabilenler (19 ilaç): Abilify, Asendin, Buspar, Compazine, Geodon, Haldol, Mellaril, Risperdal, Thorazine, Wellbutrin, Zyban, Zyprexa
  • Sersemlik yapabilenler (154 ilaç): Abilify, Calan SR, Cardizem CD, Cardura, Catapres, Compazine, Elavil, Geodon, Haldol, Hytrin, Inderal, Isordil, Lasix, Minipress, Nitro-Bid, Prinivil, Procardia, Sonata, Tenormin, Valium, Xanax
  • Düşme/kalça kırığı yapabilenler: Ambien, Celexa, Compazine, Dalmane, Elavil, Haldol, Isordil, Lexapro, Navane, Nembutal, Prozac, Restoril, Sinequan, Valium, Xanax
  • Otomobil kazasına sebep olabilecekler (28 ilaç):    Ambien, Asendin, Ativan, Celexa, Elavil, Lexapro, Norpramin, Pamelor, Paxil, Prozac, Sinequan, Tofranil, Valium, Xanax, Zoloft
  • Seksüel bozukluk yapabilenler (127 ilaç): Abilify, Calan SR, Geodon, Lopid, Lopressor, Norpace, Pepcid, Proscar, Prozac, Sarafem, Tagamet, Tegretol, Transderm-Scop, Zantac
  • Karın ağrısı, ülser, GİK kanaması yapabilenler (48 ilaç):      Advil, Anaprox, Celebrex, Cortone, Daypro, Decadron, Feldene, Indocin, Motrin, Relafen, Somophyllin, Theo-24, Ultracet, Vioxx, Zithromax

 

REFERANSLAR (WORST PILLS,BEST PILLS, 2018)

  • Ray W.A., Griffin M.R.,Shorr R.I. Adverse drug reactions and the elderly. Health Affairs. 1990;9(3):114-122. PM:2227772.
  • Ray W.A., Fought R.L.,Decker M.D. Psychoactive drugs and the risk of injurious motor vehicle crashes in elderly drivers. American Journal of Epidemiology. 1992;136(7):873-883. PM:1442753.
  • Ray W.A., Griffin M.R., Schaffner W., Baugh D.K., Melton L.J. III. Psychotropic drug use and the risk of hip fracture. New England Journal of Medicine. 1987;316(7):363-369. PM:2880292.
  • Larson E.B., Kukull W.A., Buchner D., Reifler B.V. Adverse drug reactions associated with global cognitive impairment in elderly persons. Annals of Internal Medicine. 1987;107(2):169-173. PM:2886086.
  • Drug Treatment in the Elderly, ed. R.E. Vestal. 1984, Sydney, Australia: ADIS Health Science Press.
  • Ouslander J.G. Drug therapy in the elderly. Annals of Internal Medicine. 1981;95(6):711-722. PM:7030165.
  • Grimes J.D. Drug-induced parkinsonism and tardive dyskinesia in nonpsychiatric patients. Canadian Medical Association Journal. 1982;126(5):468. PM:6121618.
  • Drugs for the Elderly. Vol. 2nd edition. 1997, Copenhagen, Denmark: World Health Organization. 28.
  • Lipton H.L., Bero L.A., Bird J.A., McPhee S.J. The impact of clinical pharmacists' consultations on physicians' geriatric drug prescribing: A randomized controlled trial. Medical Care. 1992;30(7):646-658. PM:1614233.
  • Textbook of Adverse Drug Reactions, ed. D.M. Davies. 1977, New York: Oxford University Press.
  • Side Effects of Drugs Annual 18, ed. J.K. Aronson and C.J. Van Boxtel. 1995, Amsterdam: Elsevier.
  • Side Effects of Drugs Annual 24, ed. J.K. Aronson. 2001, Amsterdam: Elsevier.
  • Drugs that may cause psychiatric symptoms. Medical Letter on Drugs and Therapeutics. 2002;44(1134):59-62. PM:12138379.
  • Side Effects of Drugs Annual 25, ed. J.K. Aronson. 2002, Amsterdam: Elsevier.