SARI SERUM, ATOM SERUM KANDIRMACASI!
Öncelikle Sağlık Bakanlığı yetkililerinin okuması için sosyal medyada yayınlanan bir reklamı görelim:’’Atom serum da neler var? (https://acilozelhemsire.com/). Sizlerin ihtiyacına yönelik olarak düzenleme yapılır fakat genel olarak aşağıdaki vitaminler eklenir. Enfeksiyonlarda fazlasıyla ihtiyacını hissettiğimiz B1, B6, B12, B5 ve C vitaminleri, Enfeksiyonun şiddetini azaltmak için antienflamatuvar ilaçlar,
Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler, -Alerji ve akıntıyı engelleyen antihistaminik ilaçlar,
Mide ve Bağırsak koruyucular -Dengeli elektrolit sıvıları (Grip için Atom serum içindekiler:
■ %0.9 tuz ■ 154 milimol klor (Cl) ■ 154 milimol sodyum (Na) ■ %99.1 tuzlu su çözeltisi ■ Bemiks B vitamini ■ Redoksan C vitamini ■ Novalgine ateş düşürücü ■ Arveles Ağrı kesici ■ Anti Allerjik ilaç ■ Zyvox ( Linezolid) Antibiyotik ■ Magnezyum, kalsiyum B5, B6 ve B12 vitaminleri)
Son günlerde bu serumla sözde tedavi olanlardaki yan etkiler ve ölümler kamuoyunun malumu. Bu serum bazı özel hastaneler, klinikler, eczaneler ve elere gdilerek çoğunlukla yetkisiz kişiler tarafından yapılmakta. Şimdi içindeki maddeleri inceleyelim. İlk sırayı seruma rengini veren B vitamini gelmekte. Halk arasında vitaminlerin zararsız olduğu kanaati varsa da bu çok yalnıştır.
2021'de ABD zehir kontrol merkezlerine 50.000'den fazla vitamin toksisitesi vakası bildirildi. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi (NHANES) verilerine göre, 2017-2018 yıllarında multivitamin/mineral takviyesi (MVM) kullanım oranları 2 yaşına kadar olan çocuklarda %11, 2-5 yaş, 2-5 yaş, 6-11 yaş, 6-11 yaş, 12-19 yaş döneminde %17,3 idi. 19 yaşından sonra, kullanım oranları yaşa göre arttı, böylece 71 yaş ve üzerinde, kadınların% 44'ü ve erkeklerin% 41'i MVM alıyordu. Vücutta birikme yetenekleri nedeniyle, yağda çözünen vitaminler, suda çözünen vitaminlerden daha yüksek toksisite potansiyeline sahiptir. Demir içeren vitaminler, özellikle pediatrik akut alımlarda en toksik olanlardır.
Çok fazla B vitamini hem vücudunuzu hem de zihninizi etkileyebilir. Kendinizi karamsar, huzursuz, üzgün hissetmenize ve hatta panik atak geçirmenize neden olabilir. Yüksek dozda B vitamini kompleksi nedeniyle, paranoya, kafa karışıklığı veya zihinsel bulanıklıktan muzdarip kişilerde ruh hali değişimleri daha da kötüleşebilir. Çok fazla B vitamini almak uyumayı zorlaştırabilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan fazlasını alırsanız, uyku rutininizi bozabilir.
B-Kompleks vitaminlerin muhtemel yan etkileri:
- Nikotinik asit: Kan şekerinde yükselme. Yüksek dozda nikotinik asit (vitamin B3’ün sentetik formu) kan şekeri seviyesini yükseltebilir ve bu da diyabet ilaçlarının cevabını değiştirir. Şeker hastalarının yüksek dozlarda nikotinik asit almamaları önerilir. Aşırı nikotinik asit ayni zamanda kan basıncı düşmesi, bitkinlik, baş ağrısı, deri döküntüleri ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
- Yülsek doz nikotinamid (B3 vitamininin başka bir formu) ishal ve kanamalara sebep olabilir. Bu yan etkiler genellikle günde 500 mg dan gazla kullanıldığında ortaya çıkar.
- Aşırı folik asit: Günde 1000 mg dan fazla folik asit B12 yetmezliği sebei ile oluşan kansızlığı maskeler.
- B12 vitamini: Yüksek dozda B12, özellikle enjeksiyon şeklinde, bulantı, sersemlik, baş ağrısı,ellerde ve ayaklarda karıncalanma, nadiren kan pıhtılaşması ve kansere sebep olabilir. Özellikle kas içi enjeksiyonları epey ağrılıdır. B12 uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
- B6 Vitamini (Pridoksin): Günde 300-500 mg dozlarda kullanıldığında nörotoksik etkiler ortaya çıkar. 2015 yılında B6 Vitamini için 189 toksik hasar bildirilmiştir. Ek olarak, yüksek dozlarda B6,sinir hasarına, ışık hassasiyetine ve ağrılı cilt lezyonlarına neden olabilir.
- B1 (tiyamin): Yüksek dozlarda kan basıncını yükseltir
C VİTAMİNİ: Genellikle çok emniyetli zannedilen C vitamini de yan etkisiz değildir. Ağız yoluyla uygun dozda alındığında: C vitamini çoğu insan için muhtemelen güvenlidir. Bazı insanlarda C vitamini mide krampları, mide bulantısı, mide ekşimesi ve baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilere yakalanma şansı daha yüksek dozlarla artar. Günde 2000 mg'dan fazla almak muhtemelen güvenli değildir ve böbrek taşlarına ve şiddetli ishale neden olabilir. Böbrek taşı olan kişilerde günde 1000 mg'dan fazla miktarda almak daha fazla böbrek taşı alma riskini artırır.
SARI SERUMA KARIŞTIRLDIĞI SÖYLENEN ALVELEZ’İN ARVELEZ SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYLI (https://pdf.ilacprospektusu.com/8538-arveles-25-mg-film-tablet-kt.pdf). ALVALEZ YAN ETKİLERİ: Yaygın yan etkiler: · Mide bulantısı ve/veya kusma · Karın ağrısı · İshal · Sindirim sorunları (hazımsızlık) Yaygın olmayan yan etkiler: · Baş dönmesi (vertigo) · Sersemlik, · Uyuklama · Uyku düzensizlikleri · Sinirlilik · Baş ağrısı, · Çarpıntı · Kızarma · Mide sorunları, · Kabızlık, · Ağız kuruluğu · Şişkinlik · Deri döküntüsü · Yorgunluk · Ağrı · Ateş ve titreme hissi · Genel kırıklık, keyifsizlik hissi Seyrek yan etkiler: · Peptik ülser · Kan kusma veya siyah dışkı ile kendini gösteren, peptik ülser delinmesi veya kanaması · Bayılma · Yüksek kan basıncı · Çok yavaş nefes alıp verme · Su tutulumu ve vücudun gövdeden uzak bölgelerinde şişlik (örn. ayak bileklerinin şişmesi), · İştah kaybı (anoreksi) · Duyularda anormallik · Kaşıntılı döküntü · Akne · Terleme artışı · Sırt ağrısı · Sık idrara çıkma · Adet düzensizlikleri · Prostat sorunları · Anormal karaciğer fonksiyonu testleri (kan testleri) Çok seyrek · Anafilaktik reaksiyon (vücudun alerji oluşturan maddelere karşı verdiği çok şiddetli yanıt, ani aşırı duyarlılık) · Cilt, ağız, göz ve genital bölgelerde açık yaralar (Stevens Johnson ve Lyell sendromları) · Yüzde şişme veya dudaklar ve boğazda şişme (anjiyonörotik ödem) · Hava yollarının daralması sebebiyle nefessiz kalma (bronkospazm) · Nefes darlığı · Hızlı kalp atışı · Düşük kan basıncı · Pankreasta iltihaplanma · Karaciğer hücresi hasarı (hepatit) · Bulanık görme · Kulaklarda çınlama (tinnitus) · Deride hassasiyet · Işığa karşı duyarlılık · Kaşınma · Böbrek sorunları · Kanda akyuvar hücresi sayısının düşük olması (nötropeni), kan pulcukları sayısının azlığı (trombositopeni)
SARI SERUMDA ANTİBİYOTİK: Antibiyotikler en tehlikeli maddelerden birisidir. Uygun kullanıldığında hayatı kurtaran antibiyotikler bilinçsiz kullanıldığında ölüme sebep olabilirler. Özellikle grip, soğuk algılığı gibi virğtik hastalıklrda hiç bir etkisi yoktur. Anaflaktik şok dahil birçok allerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Seruma karıştıldığı bildirilen ZYVOX son derece tehlikeli olabilir. Zyvox(Linezolid) vücuttaki bakterilerle savaşan bir oksazolidinon antibiyotiktir. Linezolid ayrıca bir MAO (monoamin oksidaz) inhibitörüdür. Yan etkileri Zyvox'a karşı alerjik reaksiyon (kurdeşen, zor nefes alma, yüzünüzde veya boğazınızda şişme) veya ciddi bir cilt reaksiyonu (ateş, boğaz ağrısı, göz yanması, cilt ağrısı, kabarma ve soyulma ile birlikte kırmızı veya mor deri döküntüsü). Görme problemleri, renk görüşündeki değişiklikler; şiddetli mide ağrısı, sulu veya kanlı ishal; bir nöbet; terleme, endişeli veya titrek hissetmek, vücutta yüksek serotonin seviyeleri - ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atış hızı, kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, bulantı, kusma, ishal; laktik asidoz - olağandışı kas ağrısı, nefes almada zorluk, mide ağrısı, kusma, düzensiz kalp atış hızı, baş dönmesi, üşüme hissi veya çok zayıf veya yorgun hissetme; veya Düşük kan hücresi sayımı - ateş, titreme, yorgunluk, halsizlik, kafa karışıklığı, ağız yaraları, cilt yaraları, kolay morarma, olağandışı kanama, soluk cilt, soğuk eller ve ayaklar, sersemlik veya nefes darlığı hissi. Ajitasyon, halüsinasyonlar, ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atış hızı, kas sertliği, seğirme, koordinasyon kaybı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi serotonin sendromu belirtileriniz varsa acil tedavi gerekir.
NOVALJİN: Novaljin bu güne kadar keşfedilmiş en etkili ağrı kesici ve ateş düşürücülerden birisidir. Bazı ırklarda agranülositoz denilen ve ölüme kadar gidebilen yan etkisi olabilir. Novaljin hızla damar içine verilirse kan basıncını düşürürp bayılmalara sebep olabilir. Diğer ciddi bir yan etki ise birçok ağrı kesicide görülebilen yalancı anaflaktik şotur ve ölümler genellikle bu sebeptendir. İntravenöz novaljin mutlak doktor kontrolunda kullanılmalıdır. Ağızdan alınan novaljin oldukça emniyetlidir.
ÖLÜM SERUMUNA KARIŞTIRILAN ELEKTROLİT VE MİNERALLER: Kişinin serum değerleri bilinmeden damar yolu ile bu maddeleri vermek son derece zararlıdır.
SARI SERUMA KARIŞTIRILAN ANTİHİSTAMİNİKLER: Piyasada birbirinden farklı onlarca antihistaminic etken madde bulunmaktadır. İlaçtan ilaca değşmekle beraber antihistaminiklerin genel yan etkileri: Uyuşukluk: Bu, özellikle eski veya birinci nesil antihistaminiklerde en sık görülen yan etkidir. Ağız kuruluğu: Antihistaminikler tükürük üretimini azaltabilir. Baş ağrısı: Bazı antihistaminikler baş ağrısına neden olabilir. Bulanık görme: Bu, birinci nesil antihistaminiklerde daha olasıdır. Kabızlık: Antihistaminikler bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir. Artan kalp atış hızı: Bu nadirdir, ancak bazı antihistaminiklerle ortaya çıkabilir. İdrar yapma zorluğu: Bu, prostat büyümesi olan erkeklerde daha sık görülür. Daha az yaygın ancak daha ciddi yan etkiler şunları içerir: Alerjik reaksiyonlar: Kurdeşen, şişme veya nefes almada zorluk gibi. Kafa Karışıklığı: Özellikle yaşlı erişkinlerde veya altta yatan bilişsel bozukluğu olanlarda. Nöbetler: Bu nadirdir, ancak belirli tıbbi durumları olan kişilerde ortaya çıkabilir. Düşme riskinin artması: Uyuşukluk ve baş dönmesi nedeniyle.