Ben demiştim ama kimseye anlatamamıştım....Daha doğrusu kimse anlamak istememişti, çünkü işlerine gelmiyordu. Hiç birisi erkekçe karşıma da çıkamıyorlar ve fıs fıs dedikodu yapıyorlardı. Halen de yapıyorlar...
Biz dedik ki; diplomasını satan, kiraya veren doktorlar var...Bunlar şimdi sayfa sayfa gazete sütunlarında (yan sütunlarda bunların bazılarını bulabilirsiniz)....
Biz dedik ki; bazı bürokratlar ilaç firmalarının kontrolü altında...Yan sayfalarda kimlerin çete davasından yargılandığına bakın...
Biz dedik ki; geri ödeme kurumu bilimsel ve şeffaf olmalı...Halen iki ileri bir geri gidip duruyoruz. Alınan kararlar birer birer yargıdan dönüyor.
Osteoporoz ilaçlarından sonra aloa vera bile davayı kazandı. Sırada dava kazanacak bir sürü ilaç...Yetkililerin artık şapkalarını veya takkelerini önlerine koyup bunu afaki kararlara değil bilimsel kararlara dayandırmak ve bir an önce GEREKLİ YASAL DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMAK yani “GERİ ÖDEME KANUNU” çıkartmak....Mahkeme kararı ile geri ödeme listesi hazırlayan tek ülke Türkiye!!! Belki hukuk fakültelerine farmakoloji dersleri koymak gerekecek!
Bundan aylar önce ne demiştik?.. Atipik antipsikotikler demanslı hastalarda ölüme neden oluyor (bakınız “Acı İlaç” arşivi). Bunu tabii ki, kendimizden uydurmadık, o güne kadar yapılan yayınlar bunu gösteriyordu. Bizim bunu yazmamızın ertesi günü o zamanki SSK yetkilileri bu ilaçları demansta ödemeye başladı! .
Bakın 12 Ekim 2006’da New England of Journal Medicine’de ne yayınlandı? (Effectiveness of Atypical Antipsychotic Drugs in Patients with Alzheimer's Disease, 355: 1525-1538, 2006, Lon S. Schneider, M.D., Pierre N. Tariot, M.D., Karen S. Dagerman, M.S., Sonia M. Davis, Dr.P.H., John K. Hsiao, M.D., M. Saleem Ismail, M.D., Barry D. Lebowitz, Ph.D., Constantine G. Lyketsos, M.D., M.H.S., J. Michael Ryan, M.D., T. Scott Stroup, M.D., David L. Sultzer, M.D., Danie, Weintraub, M.D., Jeffrey A. Lieberman, M.D., for the CATIE-AD Study Group Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles (L.S.S., K.S.D.); the Banner Alzheimer's Institute, Phoenix, AZ (P.N.T.); Quintiles, Research Triangle Park, NC (S.M.D.); the National Institute of Mental Health, National Institutes of Health, Bethesda, MD (J.K.H.); the University of Rochester Medical Center, Rochester, NY (M.S.I., J.M.R.); the School of Medicine, University of California, San Diego, La Jolla (B.D.L.); the Department of Psychiatry, Johns Hopkins Bayview, Johns Hopkins University, Baltimore (C.G.L.); the School of Medicine, University of North Carolina at Chapel Hill, Chapel Hill (T.S.S.); Veterans Affairs Greater Los Angeles Healthcare System, University of California, Los Angeles, Los Angeles (D.L.S.); the School of Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia (D.W.); and the College of Physicians and Surgeons, New York (J.A.L.).
Bu araştırma maalesef (!) ilaç firmaları tarafından değil NIMH (National Institute of Mental Health) tarafından desteklendi ve şer ellerden korundu(!).
Bu konuda yapılmış en büyük ve ciddi araştırmalardan birisi. 42 Hastanede, çift kör, plasebo kontrollu yapılan araştırmada olanzapin, quetiapine ve risperidon plasebo ile karşılaştırlmış. Sonuç: Bu ilaçların hiç birisinin plasebodan anlamlı bir farkı yok. Daha önemlisi olanzapin (ZYPREXA) kullananların yüzde 24’ü, queitapine (SEROQUEL) kullananların yüzde 16’sı, risperidon (RISPERDAL) kullanların yüzde 18’i, PLASEBO kullananların YÜZDE 5’I yan etki dolayısı ile tedaviyi bırakmış. Gruplar arasında CGIC skalası (Clinical Global Impression of Change) yönünden anlamlı hiç bir fark yok.
Türkçesi, bu ilaçlar boşuna kullanılıyor ve Türkiye’de durup dururken birileri zengin ediliyor. Olan zavallı hastalara ve hasta yakınlarına oluyor…
Peki Alzheimer hastalığı tedavisinde kullanılan kolinesteraz inhibitörleri etkili mi?... Bu sütunun okuyucuları bunu çok iyi bilirler. Defalarca yazdık, defalarca referanslar verdik ama antipsikotiklerde olduğu gibi bunda da yetkililer kös dinlediler.
Bu güne kadar akla gelen her şey Alzheimer’de denenmiş ve denenmekte. Antiamyloid tedaviler, Nöroprotektif yaklaşımlar, Antioksidanlar, Memantin, NSAID ler, Hormon replasman tedavisi, Kolinesteraz inhibitörleri, Ginko biloba…..Bunların içinde Alzheimer’in her döneminde etkili bulunan yalnız Ginko Biloba. Onu da biz yasakladık!!!!.....
NICE (National Institute of Clinical Excelence, İngiltere) nihayet beklenen açıklamasını yaptı ve ilaç devlerinin tüm baskılarına karşı (keşke bizim de bir NICE’ımız olsa) kolinesteraz inhibitörlerinin yalnız orta derecedeki Alzheimer’de bir alternatif olarak düşünülebileceğine karar verdi. Yani bizdeki gibi her derde deva kullanılamayacaklar. Kesin demans rehberi 22 Kasım 2006’da yayınlanacak….Sayın yetkililer ne haber???? Yalnız demansta bu ülkeye kaç milyon dolar zarar veriyorsunuz, hiç hesaplıyormusuuz?
Lütfen Farmamedya’daki haberleri dikkatli okuyun. Aylar önce yazdıklarımız bu gün gazete haberi olarak karşımıza çıkıyor. İşte diğer bir örnek, metabolik sendrom yutturmacası(http://www.farmamedya.com/index.phpmodule=yazilar&num=07563a3fe3bbe7e3ba84431ad9d055af)
Roche dosyası..yalnız Roche’mu???....
Devamı var…….
E – posta : tulunay@dialup.ankara.edu.tr